Forfatter til 8 bøger

Som ung havde jeg aldrig drømt om, at jeg en dag skulle være forfatter, det skete nærmest ved et tilfælde. Lysten til at skrive begyndte efter at jeg havde skrevet design- & forretningmanual for en større dansk detalilviksomhed.

Min debutbog: “SOS ved tyveri og tab” blev pga. et indbrud i vores hjem begyndelsen på mit forfatterskab. Bogen sætter fokus på forbyggelse af indbrud samt de psykologiske følger, der kan opstå når ubudne personer krænker ens privatsfære. Bogen fik masser af positiv omtale i aviser og på landsdækkende tv. Det gav mig for alvor blod på tanden til at skrive mere. Set i bakspejlet burde jeg måske takke den tåbelige tyv for sin ugerning, da han “hjalp” mig igang med mit forfatterskab. Noget som jeg glæder mig over den dag i dag på trods…

De følgende år bød på flere bøger. Emnerne kredser om folkeminder og kulturhistorie. I årenes løb har jeg medvirket i et hav af avisomtaler, talt på bogmessen under uret samt deltaget i forskellige radioprogrammer, TV2’s morgen-Tv, nyhederne på DR1 og Tv2 News m.fl., når der fx skulle knyttes en kommentar til alt fra overtro til de folkelige fester i løbet af året eller livet.

Bibliografi, af Carsten Lingren

 • og det skete i de dage

  Og det skete i de dage..

  I generationer har julen formet sig omkring det kristne budskab, og for mange mennesker er det ikke “rigtig” jul eller “rigtig” juleaften, før juleevangeliet, år efter år som et fast ritual, er blevet læst højt derhjemme eller i kirken den 24. december.

  Men hvad er det for en historie, juleevangeliet fortæller? Lyder det hele ikke lidt for godt til at være sandt, når det himmelske forenes med det jordiske via en fortælling om en guddommelig jomfrufødsel, der bebudes af en himmelsk budbringer i form af en engel? Disse og mange andre spørgsmål diskuterer Carsten Lingren i denne bog, samtidig med at han fortæller om personerne i legenden, om historien bag myten og vore traditioner og om hvordan de har udviklet sig gennem tiderne med krybbespil, engle, overtro og tro.

  Udgivet
  2006 på Borgens Forlag
  Antal sider
  120
  Forord
  Carsten Lingren
 • vejrvarsler og himmeltegn

  Vejrvarsler og himmeltegn

  Vejret spille en afgørende rolle i vores tilværelse. Vi klæder os efter vejret, vi planlægger efter vejret og ikke mindst vejrudsigterne, der opdateret sendes i døgndrift via tv, radio, aviserne og internettet. I dag er det ikke længere nødvendigt at være ude i det fri, hvis man vil vide, hvordan vejret arter sig, og det er ikke uden grund, at meteorologerne er blevet vor tids “vejrguder”.

  For blot få generationer siden var hver mand sin egen vejrtyder. Via sindrig og opfindsom overtro kunne man tyde fremtidens vejr, man tog vejrvarsler af mangt og meget. Når fiskeren skulle bedømme, om det var forsvarligt, at sejle ud på havet, eller bonden ville vide, om høsten kunne påbegyndes, var vejrvarslerne en måde at få vished om vejret på. 

  Nogle af de gamle varsler virker altså og har en fornuftig forklaring, mens andre (de fleste) set med nutidens viden er det rene vås. Hvem vil i dag fx tro på, at hele årets vejr kan forudsiges i dagene mellem jul og nytår? Mange har rigeligt med blot at forholde sig til meteorologernes fem dages udsigter.

  Udgivet
  2005 Borgens Forlag
  Antal sider
  178
  Forord
  Henrik Voldborg
 • den-høje-legebog

  Legebogen

  En bog om de klassiske børnelege; lege som vores forfædre yndede at udfordre hinanden med. Forordet er skrevet af Jytte Abildstrøm, hele Danmarks dejlige legetante.

  De gode gamle børnelege som at hinke i rude, sjippe eller lege kongeskjul lever i bedste velgående. Man skulle ellers tro, at vor tids væld af underholdningstilbud og mere elle mindre avanceret legetøj ville overdøve sanglegene i frikvarteret.

  I DEN HØJE LEGEBOG beskrives både de kendte lege som f.eks.ståtrold eller bro bro brille samt nogle af de børnelege, der for længst er gået i glemmebogen, men blot venter på at blive genopdaget og leget igen. Desuden fortæller bogen om de lege, der er knyttet til årets højtider og fester f.eks. at slå katten af tønden eller at trante æg til påske.

  Udgivet
  2004 på Borgens Forlag
  Antal sider
  137
  Forord
  Jytte Abildstrøm
 • 8721022011

  Hverdagens overtro - i det moderne Danmark

  7-9-13 … Her er en bog fuld af oplysninger om dén overtro, vi stadig holder i live – og om nye typer overtro. I gamle dage fyldte overtro meget i menneskers bevidsthed og i deres hverdag. I dag, hvor videnskaben efterhånden forsøger sig med forklaringer på næsten alt her i livet, og hvor vores almene viden er omfattende og oplysning er i højsædet, skulle man mene, at overtroen var blevet et levn fra fortiden. Men sådan er det ikke.

  Godt nok er vi på mange måder ikke længere så over­tro­iske som i gamle dage, men alligevel krydser vi fingre for hinanden, finder firkløvere, som kan bringe lykke, banker under bordet, undgår de sorte katte på vejen og går pænt uden om stiger – for man kan jo aldrig vide.

  HVERDAGENS OVERTRO beskriver moderne og ny overtro, deres oprindelse, deres kulturhistorie og deres moderne gennemslagskraft.

  Udgivet
  2003 på Borgens Forlag
  Antal sider
  153
  Forord
  Mikael Rothstein
 • Arets_fester1

  Årets fester - i det multikulturelle Danmark

  En vigtig bog om alle de store fester og familietraditioner vi kender her til lands. Men også om de fester og traditioner, der forbindes med Kristendommen, jødedommen, islam, hinduisme og buddhisme.  Sådan lød en anmeldelse af bogen i Politiken den 20. december 2002: Jul og hele pibetøjet: “Julens traditioner bliver endevendt i Carsten Lingrens håndbog over årets fester i det multikulturelle Danmark – herunder også muslimske og jødiske højtider. Der gøres pædagogisk rede for forskellen mellem de monoistiske religioner: kristendommen, jødedommen og islam og hinduismen med dennes utal af guder, der hver har deres egne egenskaber. Bogen afsluttes med et afsnit om buddhistiske fester og helligdage.

  Hovedkapitlet handler om julen, om dens traditioner og hele pibetøjet, og selv om man måske troede, man vidste, hvorfra de forskellige juledelskikke kommer, så viste det sig, at det vidste anmelderen ikke. Så der bliver hældt god og nyttig viden på gennem Carsten Lingrens rolige, fornuftige og solide gennemgang af den festtrang, de fleste af os har i os, og som har udmøntet sig i et sæt af vaner,

  Udgivet
  2002 på Borgens Forlag
  Antal sider
  245
  Forord
  Mikael Rothstein
 • Livets_fester

  Livets fester

  En bog om alle de store fester og familietraditioner vi kender fra fødsel, dåb, konfirmation, bryllup og døden (sorgens fest). Vi festligholder glad og gerne både fødselsdage, konfirmationer, bryllupper – og endda begravelser.

  Men hvad gør de enkelte fester til det, de er, og hvilke traditioner ligger bag? Hvad er faste elementer i disse fester, og hvad er deres baggrund, både historisk, regionalt og kulturelt?

  LIVETS FESTER fortæller om det væld af traditioner, historier og fælles arvegods, der ligger i enhver af livets store fester. Ud over konkrete anvisninger på, hvordan man holder traditionerne i hævd, og hvad der hører sig til den enkelte fest, indeholder bogen en mængde historier og anekdoter fra fortid og nutid til belysning af emnerne i bedste folkemindetradition.

  Udgivet
  2001 på Borgens Forlag
  Antal sider
  145
  Forord
  Tidl. biskop Jan Lindhardt.
 • Carsten Lingren
Danneborg

  Den høje flagbog - Dannebrog i lyst og nød

  En “høj” bog om Dannebrog og dets historie.

  Dannebrog bruges til alt lige fra fodboldkampe og fødselsdagslagkager til grundlovsmøder og officielle lejligheder, af og til efter forgodtbefindende, har man indtryk af.

  Men hvilke regler gælder der egentlig for brugen af Dannebrog? Hvornår flager man? Hvordan skal man behandle flaget – må man lægge det på jorden eller bruge det som dyne i parken en kold majnat? Hvordan folder man det sammen, og hvordan binder man et rigtigt flagknob?

  Alt dette får du svar på i denne bog. Her er både teknikken, reglerne og traditionerne og de mange fængslende anekdoter, myter og skrøner om vores alle sammens Dannebrog

  Udgivet
  2000 på Borgens Forlag
  Antal sider
  72
  Forord
  Piet van Deurs
 • sos ved indbrud og tyveri

  Sos ved tab og tyveri

  SOS VED TYVERI OG TAB hjælper med at finde svar. Sådan undgår du tyveri i boligen, bil og båden. Her er alle de gode råd samlet på eet sted.

  Bogen er delt i to dele:
  1. del med konkrete og gode råd om præventiv sikring.
  2. del er et noteringsværktøj. Her kan man skrive oplysninger om værdier og personlige papirer f.eks. serienummeret på videomaskinen og kameraet, købsdatoer, købspris og meget andet, så man let og hurtigt kan dokumentere det overfor forsikringsselskabet, hvis uheldet alligevel skulle være ude.

  SOS VED TYVERI OG TAB er bogen vi alle ville ønske vi havde haft og havde brugt aktivt før det var for sent.

  Udgivet
  1999 på Borgens Forlag
  Antal sider
  112
  Forord
  Carsten Lingren